Ελαιόλαδο και Υγεία:

 

Ελαιοτριβείο Ιεράπετρα Λασιθίου 

ΛΕΛΕΚΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 



Διεύθυνση:
Σαράτσι,Κάμπος Ιεράπετρα

ΤΗΛ.2842027700 - 6944515400

E-mail:eleourgiolelekakis@gmail.com

Το λάδι χρησιμοποιούνταν για καλλυντικά, θρησκευτικές τελετές, θεραπευτική ουσία, λιπαντικό και καύσιμη ύλη για λάμπες. Απόδειξη της σημαντικής θέσης που κατείχε αποτελούν οι τοιχογραφίες, εργαλεία και εγκαταστάσεις οι οποίες ανακαλύφθηκαν από ανασκαφές σε διάφορα μέρη.



 Οι άνθρωποι ανήγαγαν το ελαιόλαδο σε σημαντικό μέρος της διατροφής τους. Οι φιλόσοφοι μελέτησαν διεξοδικά την ιστορία του λαδιού. Ο Αριστοτέλης περιέγραψε τον τρόπο καλλιέργειάς της, ο Σόλωνας νομοθέτησε για την προστασία της και ο Πλάτωνας δίδαξε στη σκιά της. Η θεά Αθηνά πρόσφερε στην ανθρωπότητα ένα ελαιόδεντρο ως σύμβολο ειρήνης, σοφίας και ευημερία.

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες ελαιόλαδου:

Έξτρα Παρθένο (οξύτητα <-0.8%)

Φίνο Παρθένο (οξύτητα <-1.5%)

Παρθένο Κλασσικό (οξύτητα <-2.0%)     

Ραφινέ: Από καρπούς ελαιόδεντρων που δεν είναι πρώτης ποιότητας και υπόκεινται σε ποικίλες χημικές μεθόδους επεξεργασίας.


Μίξη: Ακαθόριστη μίξη ραφινέ και παρθένου ελαιόλαδου.

Στις μέρες μας η σύγχρονη ιατρική επιβεβαιώνει ότι το ελαιόλαδο είναι ευεργετικό για την υγεία και η κατανάλωσή του συνιστάται για τα προβλήματα καρδιάς και κυκλοφορίας του αίματος, την προστασία από τον καρκίνο του στήθους, την προστασία από τον καρκίνο του προστάτη, τον έλεγχο του έλκους του στομάχου, τον έλεγχο του διαβήτη, τη διατροφή για όλες τις ηλικίες, κλπ.



Οι Έλληνες καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ελαιόλαδου σε όλα τα φαγητά τους. 
Το χρησιμοποιούν σε σαλάτες, σε τηγανητά πιάτα, βραστά χόρτα, ζύμες για πίττες και σούπες. Το ελαιόλαδο επίσης χρησιμοποιείται σε όλα τα κρέατα και ψάρια, στο φούρνο ή ψητά. Επιπλέον το ελαιόλαδο είναι κατάλληλο για τηγάνισμα επειδή έχει μεγάλη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες και δε διασπάται σε ουσίες που δεν θα ήταν καλές για την υγεία του ανθρώπου.


«Φυσικά» δίνει γεύση σε όλα τα φαγητά!

Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείουBlogThis!Μοιραστείτε το στο TwitterΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest